El Bages

Parc de la Sèquia

Aprofitant el valor que representen la Sèquia i l’aigua va néixer el Parc de la Sèquia. El Parc de la Sèquia ha adequat tot l’entorn del canal medieval perquè el visitant pugui descobrir un territori amb un ric patrimoni i amb històries llegendàries.
El Parc de la Sèquia és més que una simple ruta. A banda del propi canal que porta l’aigua de Balsareny a Manresa, els equipaments que configuren el Parc de la Sèquia són el Centre de Visitants, el Centre de l’Aigua de Can Font i el Museu de la Tècnica de Manresa.

El Centre de Visitants

Està situat en el Parc de l’Agulla de Manresa. És un espai d’interpretació que ha d’ajudar al visitant a entendre el què és la Sèquia i convidar-lo a descobrir el Parc i tots aquells recursos turístics i culturals que hi ha en el seu entorn.

La seva funció és la de comunicar tant els valors històrics i patrimonials de la Sèquia, com els valors mediambientals que presenta al llarg del seu recorregut.

Horaris:
De dilluns a divendres – visites concertades
Dissabtes, diumenges i festius: de 10h a 14h

Contacte:
93 874 91 30
Parc de l’Agulla de Manresa, s/n
08243 MANRESA
cvisitants@parcdelasequia.cat

Castell de Cardona

Construït sobre una muntanya des de la qual domina la conca central del Cardener, el castell de Cardona va ser des del segle XI i fins al XV, el nucli residencial dels senyors de Cardona. El recinte està dividit meitat per meitat entre els pavellons senyorials i el recinte de la canònica de Sant Vicenç. En destaquen la Torre de la minyona, el Patí ducal, els seus baluards de defensa o les seves vistes sobre la vall salina.

El castell de Cardona constitueix un excel·lent compendi de fortificació militar que mostra l’evolució de les arts militars des de l’edat mitjana fins l’època contemporània. El castell fou seu d’un dels llinatges nobiliaris més importants del país i la defensa de l’explotació de les salines comportà que la seva fortificació fou inexpugnable, en destaca la defensa durant la Guerra de Successió (1711-1714) sent la última fortalesa que es rendir a les tropes de Felip V.

Per més informació:
Telf informació: 93 869 24 75.
Reserves: 902 400 475 – 93 869 24 75.
correu-e:informacio@salcardona.com
 http://www.cardonaturisme.cat/CA/1_castell.php

Parc Cultural de la Muntanya de Sal

La visita al Parc Cultural de la Muntanya de Sal, dins les antigues instal·lacions de Mina Nieves, s’ofereix la possibilitat de conèixer els afloraments salins de Cardona i el singular patrimoni natural i material que fan d’aquest indret un lloc únic en el món.

La geologia, la minerologia, la botànica i la història tenen en aquest recinte un punt de trobada en el context de l’explotació que l’home ha fet d’aquest mineral des del Neolític fins arribar a l’explotació industrial. A Cardona, el recinte Mina Nieves va ser una de les explotacions de sals potàssiques més importants d’Europa fins a l’any 1990. Hom hi pot contemplar una meravella de la natura: La Muntanya de Sal, diapir situat a la Vall Salina. El visitant podrà gaudir d’una exposició cronològica de fotografies des dels orígens de l’explotació de la sal a Cardona, així com els pous d’extracció (Alberto i Mª Teresa) i la maquinària d’un d’ells. Els visitants seran traslladats a 86 m de profunditat en vehicles especials. Els vehicles els deixaran a la Vall Salina, des d’on podran admirar un increïble aflorament salí: la Muntanya de Sal. A continuació, s’equiparan amb un casc miner i entraran a l’interior de la Muntanya per recórrer uns 500 m de galeries, on podran gaudir de les espectaculars estalactites i estalagmites, així com de les diferents vetes de sals: sòdiques, potàssiques i magnèsiques.

Per més informació:

C/Carretera de la Mina, s/n
08261 CARDONA Barcelona
Telf. 93 869 24 75
corre-e: informacio@salcardona.com
http://cardonaturisme.cat/CA/1_muntanya.php

Monestir de Sant Benet de Bages

El monestir de Sant Benet de Bages, amb més de mil anys d’història, fou fundat el segle X pel noble Sal·la i la seva esposa Ricarda com a monestir benedictí. A inicis del segle XII una ràtzia musulmana arrasà el monestir primitiu. L’església i el claustre actuals foren construïts a finals del segle XII i són un molt bon exemple de romànic tardà. L’església, d’unes dimensions considerables, té planta de creu llatina i tres absis. El claustre, una de les peces més destacables del cenobi, conserva tots els capitells romànics originals i fins i tot alguns d’època anterior, que possiblement pertanyien al moment de la fundació.
A finals del segle XVI Sant Benet de Bages perdé la seva independència i passà a mans del monestir de Montserrat que el transformà en escola d’arts i més endavant en residència de monjos ancians. D’aquesta època es conserven part de la decoració barroca de l’església i l’edifici de cel·les de l’ala de migdia, construït damunt d’un impressionant celler gòtic.
L’any 1835, amb la Llei de Desamortització, es produí l’exclaustració definitiva dels monjos i s’encetà un període d’abandó i deteriorament del monestir. Finalment, el 1907 el cenobi fou adquirit per la família del pintor Ramon Casas, que el restaurà sota l’assessorament de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch i el transformà en residència d’estiueig familiar.
Actualment el monestir forma part de l’obra social de Caixa Manresa, que l’adquirí l’any 2000, en portà a terme una restauració exhaustiva i l’integrà en l’actual conjunt de Món St Benet; un projecte cultural, turístic i de lleure d’una gran singularitat inaugurat el novembre de 2007. Món Sant Benet fusiona l’art medieval, la natura i la gastronomia per crear una proposta d’oci i cultura atractiva i pensada per a tots els públics, integrant de forma harmònica diversos usos i projectes.

Per a més informació:
Món St Benet
Camí de Sant Benet, s/n
08272 Sant Fruitós de Bages
Telèfon d’informació i reserves: 902 87 53 53
www.monstbenet.com
info@monstbenet.com

Castell de Balsareny

El castell de Balsareny una fortificació datada del 923 i és un bon exemple de fortalesa d’estil gòtic civil català.És ubicat dalt d’un turó a 420m sobre el poble de Balsareny. L’edifici actual, força ben conservat, es va construir durant la segona meitat del segle XIV, en temps del rei Pere III el Cerimoniós, i es va restaurar durant els darrers anys del segle XIX.

La vista sobre el riu Llobregat, el poble de Balsareny, Montserrat i els Pirineus, és excel·lent. El castell al llarg de la seva història ha estat propietat de diverses famílies fins a l’actualitat. Inicialment el castell era propietat d’una família vicarial i, per tant, noble, coneguda amb el nom de Balsareny. Aquesta família va tenir una importància notòria dins de la societat catalana del segle XI i XII.

Els següents en habitar el castell foren els Peguera, que per compra de la baronia al rei Pere III, n’adquiriren els drets econòmics i militars, excepte la pena de mort. Aquesta família va ser l’encarregada de la reedificació del castell. Posteriorment, la baronia va passar a mans dels Oliver i després als Galceran que al cap de quinze anys se’l van vendre a un ciutadà honrat de Barcelona de nom Martin. Aquest darrer per casament el va transferir a la família Alós, actual propietària del castell. L’edifici va estar habitat fins a l’any 1976. És un dels pocs castells regulars i homogenis de la Catalunya central. Té forma pentagonal, quasi rectangular. A la planta baixa hi ha un ampli tinell que conserva tot l’ambient de l’època gòtica. Una escala de pedra d’un sol tram puja al primer pis, on hi ha una galeria d’arcs de punt rodó i les cambres. Al cim hi ha els merlets, amb espitlleres, característics dels últims segles medievals.

L’edifici va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1949. Al costat del castell es pot visitar l’ermita romànica de la Mare de Déu del Castell, que data del segle XII. Al peu del castell, al riu Llobregat, hi ha la resclosa on neix la sèquia que proveeix d’aigua la ciutat de Manresa.

Més informació

Tel: 938 736 371
info@esdeveniments.cat

Castellnou de Bages

El nucli antic de Castellnou de Bages està format per l’antiga església medieval de Sant Andreu de Castellnou, el cementiri reformat recentment i els edificis que formen les dependències de l’Ajuntament i la casa de colònies. La ruralitat i la vida al camp han marcat l’historia d’aquests poblet de masies disperses al llarg dels segles.
La visita guiada comença a la plaça de l’Ajuntament on hi ha l’església romànica, el Museu dels Maquis, i el cementiri, en el qual hi ha la tomba de l’últim maqui català, Ramon Vila Capdevila, alies, “Caracremada”, mort i enterrat a Castellnou.

Començareu la visita amb un recorregut per l’ història de Castellnou, seguidament us endinsareu en el romànic de l’església i l’època medieval. Un cop estareu una mica saturats d’aquesta foscor de l’edat mitjana, el nostre heroi en Caracremada, que era anarcosindicalista, us salvarà amb els seus ideals d’alliberar l’ésser humà de tot esclavatge, i finalment li retrem homenatge visitant la seva tomba, recitant la poesia de les seves últimes voluntats, que ell mateix va escriure.

 

Més informació

Tel: 620 98 23 92
correu-e: cvila@romanicor.com
web: www.romanicor.com

Museu del Maquis

Actualment el museu, només compte amb un plafó sobre els maquis, les botes amb les que Ramon Vila va ser enterrat, recuperades desprès de l’exhumació, i la resta del museu esta dedicada a mostrar el procés de rehabilitació d’espais annexos.
El projecte, compte amb el finançament i suport de la Diputació de Barcelona, i preveu millorar la museïtzació de l’actual espai conegut popularment com a Museu dels Maquis, mitjançant elements expositius moderns i noves tecnologies per a divulgar la història dels maquis catalans, moviment armat antifranquista, incidint especialment en la figura de Ramon Vila Capdevila “Caracremada”, últim maqui que mor per la guàrdia civil a la Creu del Perelló (1963) i s’enterra en una fossa comú al costat del cementiri de Castellnou de Bages
Amb dita museïtzació, aquest espai s’integrarà a la Xarxa d’Espais de Memòria.

Més informació
Museu emplaçat al costat de l’Església de Sant Andreu
Informació visites i horaris:
Ajuntament de Castellnou de Bages: Pl. de l’Església, s/n
Tel. 93 872 20 91
castellnou@diba.es
http://www.territorimaquis.cat

Carrer del Balç
El carrer del Balç cobra vida i s’obre al públic per oferir un viatge en el temps a la Manresa del segle XIV, el segle d’or de la ciutat. Per fer-ho possible s’ha posat en marxa una ambiciosa restauració del primer tram del carrer del Balç, el més proper a la Baixada del Pòpul, i s’ha transformat un antic palau gòtic en un centre d’interpretació de la Manresa medieval.
Emplaçat a les dependències de l’antic casal gòtic, el centre d’interpretació ofereix un muntatge amb recursos multimèdia que posa en valor un conjunt patrimonial únic i, al mateix temps, permet descobrir com era la Manresa del segle XIV.
D’aquesta manera, coneixeràs el món dels gremis, les oligarquies i les famílies nobles de la ciutat, com era la vida quotidiana en un carrer medieval i els factors que van fer possible la construcció de la Sèquia.
Una història narrada i personalitzada en la figura de Pere III el Cerimoniós, el gran monarca forjador de les principals institucions catalanes i impulsor de l’expansió comercial de la Corona d’Aragó i de Catalunya a la Mediterrània.

Informació i reserves
OFICINA DE TURISME DE MANRESA
web: www.manresaturisme.cat/carrerdelbalc/cat/carrer-del-bal-menu
Via Sant Ignasi, 40, baixos
08241 MANRESA
T. 93 878 40 9